Aetrex talpbetét.png

Aetrex Talpbetét használati útmutató

 

   Az Aetrex talpbetétek folyamatos, napi rendszeres használatra alkalmasak, típustól függetlenül, akár hétköznapi utcai használat, szabadidős tevékenységek vagy speciális sport tevékenységek végzése során is. A boltozati megtámasztást is biztosító Aetrex talpbetétek a megváltozott statikájú lábfej boltozatait (haránt és hossz) az ideális ívben tartják, ezáltal csökkenthetik a lábfej fáradtságérzetét és fájdalmait, enyhíthetik a panaszait, javíthatják a komfortérzetet.

A talpbetéteteket az elhasználódás mértékétől függően fél-egy évente érdemes cserélni – nemcsak higiéniai okokból – hanem mert a láb boltozatai a talpbetét használata során változhatnak (javulhatnak). A lábfej állapotát évente legalább egyszer érdemes új talpfelméréssel felülvizsgálni.

A talpbetét cipőbe helyezésének javasolt lépései:

1. A cipőn a felsőrészt (fűző, tépőzár, csat) teljes mértékben ki kell lazítani, ki kell engedni, a cipő felső részét ki kell nyitni.
2. Vegye ki az eredeti betétet a cipőjéből! Amennyiben nincs kivehető betét, győzödjön meg arról, hogy nincs beépített boltozatemelés a cipőben. Beépített boltozatemelővel ellátott cipőbe újabb talpbetét elhelyezése nem javasolt! A talpbetétnek a lábfejjel együtt elegendő hely kell hogy rendelkezésre álljon a komfortos használat érdekében. 
3. A talpbetétet, a cipő sarokrészéhez igazítva kell beilleszteni. A betétnek 1-2 mm előre-hátra mozgásteret kell biztosítani. Amennyiben a betét hosszú és a sarokrésznél befeszül a cipőben, a méretválasztás az érintett lábbelihez nem helyes. A talpbetét a behelyezést követően nem gyűrődhet fel. A háromnegyedes betét behelyezése esetén a betét sarok alatti részét szorosan a cipő sarokrészéhez kell illeszteni, rögzíteni.
4. A cipő felhúzása folyamán a cipőt majdnem függőleges irányba kell állítani, hogy a betét ne csússzon előre, mikor a lábfejet beledugjuk a cipőbe.
5. Ezt követően álljunk fel és győződjünk meg arról, hogy nem mozdult el, nem csúszott előre a betét a cipőben.
6. Helyes behelyezést követően a betét a talpat a problémás helyeken megtámasztja, használat során nem zavaró és nem kényelmetlen.
7. Ha a talpbetét jól illeszkedése megfelelő, a következő lépés, hogy a cipőfűzőt meghúzzuk, illetve a tépőzárat és a csatokat megfelelően rögzítjük. 

Használati tanácsok, javaslatok

 • Új cipő vásárlásakor a már meglévő talpbetéttel együtt próbáljon!
 • Az Aetrex talpbetétek mosógépben nem moshatók!
 • Ha a cipőjét vízben, sáros közegben, vagy vegyszerrel szennyezett környezetben használja, a talpbetét használatát nem javasoljuk.
 • Az Aetrex komfort talpbetétek használata általánosságban nem igényel fokozatos hozzá szoktatást. Azokban az esetekben, ha lábboltozatot megtámasztó betétet vásárol, előfordulhat, hogy a lesüllyedt boltozat megtámasztása szokatlan érzést kelt. Ilyen esetekben érdemes a betétet a megszokásig csak fokozatosan használni.

Tisztítás, szárítás

 • Az Aetrex talpbetétek fertőtlenítőszerrel, szerves oldószerrel nem tisztíthatók!
 • Az Aetrex talpbetétek nem moshatóak sem kézzel, sem mosógépben! Csak a felületük tisztítható!
 • A prémium- és velúr bőr fedőanyagú betétek bőrtisztító spray-vel, a nem bőr felületek (technikai anyagok) vízzel nedvesített puha textillel, szivaccsal tisztíthatók.
 • A talpbetétet ajánlott a cipőből kihúzva szellőztetni. Ennek gyakorisága a felhasználó viseleti szokásaitól függ. (környezet, hőmérséklet, lábizzadság, stb)
 • A talpbetét mechanikai hatásoktól óvni kell. 
 • A talpbetét 60 Co-nál magasabb hőmérséklet hatására roncsolódhat!
 • Amennyiben elázik a betét, a cipőből kivéve alaposan szárítsa meg!
 • A betétet ne szárítsa nyílt lángnál és vagy magas hőmérsékletű hőforrással pl. fűtőtesten vagy hajszárítóval!

Az Aetrex talpbetétben alkalmazott különböző habosított alapanyagok PU (Polyuretán), EVA (etilén-vynil-acetát), ExoFoamTM, az egészségre ártalmatlanok.

Szavatossági idő 6 hónap. A talpbetétek kihordási ideje 1 év. Az átlagos testsúlynál nagyobb terhelés esetén vagy extrém, erős igénybevétel esetén a kihordási idő lerövidül.

Gyártó: AETREX WORLDWIDE, INC.
414 Alfred Ave, Teaneck, New Jersey 07666

Forgalmazó: STI Kft.
7633 Pécs, Endresz Gy. u. 2. 

A használati útmutató nyomtatható változata elérhető PDF-ben: Letöltés