Hátfájdalom - okok, tünetek, javaslatok

HátfájdalomRugalmas, mégis stabil, sokoldalú és szilárd – a hátunk egy mesterien felépített és érzékeny szerkezet, mint egy kártyavár. A nyakunktól a fenékig terjed, és egész életünkben "hordoz" bennünket.

A hátunk gerincből és több mint 300 külső és belső hátizomból, valamint számos szalagból áll, amelyek rugalmasan tartják össze "hátrendszerünket". E rendszerben a gerinc az emberi test legstabilabb része, melynek feladata a törzs stabilizálása, az egyenes testtartás és egyben a lehető legnagyobb mobilitás biztosítása.

Hátproblémák

A mai világban egy átlagos ember hét évet tölt életéből üléssel, pl. egy irodai székben, és bár
a hátunk 30 kilométert is elbírna, a modern időkben már csak körülbelül öt kilométert gyalogolunk naponta. A testmozgás hiánya, a nem megfelelő terhelés (pl. egyoldalú), a túlzott igénybevétel vagy
a nem megfelelő lábbeli, például magassarkú cipő a kemény és lapos mindennapos járófelületeken, hát-, gerinc- vagy izomproblémákat okoz. Ennek oka, hogy a hátfájdalom az egyik leggyakoribb, legnagyobb számban előforduló betegség.

A leggyakoribb hátproblémák

 • Izom feszültség
 • Ülőidegzsába/Isiász
 • Csont- és ízületgyulladás
 • Csontritkulás
 • Lumbágó
 • Porckorongsérv

HátfájdalomJavaslatok a hátfájdalom megelőzésére

Felejtsd el a hátfájást, élj hátfájdalom nélkül! A hát tehermentesítését a rendszeres mozgás és a puha, rugalmas cipő nagy mértékben elősegíti. Ha hátfájdalmaid vannak, érdemes egy pillantást vetned a cipőszekrényedre. A magas sarkú, lapos vagy kemény cipő a mai kemény padlón vagy utcán minden lépéssel megterheli a gerinced és a mozgásszervi rendszert. Ezek a láőbbelik egyáltalán nem támogatják az aktív járást és állást, valamint a hát tehermentesítését, a hátizmok ellazulását és azok erősítését. A hátfájdalom elkerülése mindenekelőtt rendszeres testmozgást és sporttevékenységet igényel, mert a gondosan megerősített izomrendszer hosszú távon megtámasztja és tehermentesíti a hátat, annak összes csigolyájával, ízületeivel és izmaival együtt. Az izmok ezen aktivitásának elősegítése érdekében érdemes a Joya lábbeliket használni, amelyek egyedi, puha-elasztikus anyagú talppal rendelkeznek. A rugalmas talp járás közben jelentősen mértékben elnyeli a hátizületeket és a gerincet érő ütéseket. A mikro- és makromozgások segítségével pedig már állás közben is megnő az izmok aktivitása, ami megakadályozza a hátfájdalom létrejöttét. A Joya cipő használata során az izmok, inak és ízületek természetes úton vannak terhelve, ezáltal erősítve a viselője mozgásszervi rendszerét.

HátfájdalomJavaslatok  a hétköznapokra

 • Ügyelj hogy a testtartásod függőleges, a hátad egyenes legyen, ülve és állva egyaránt.
 • Amikor csak lehetséges, viselj puha, rugalmas cipőt, mint pl. a Joya.
 • Ülj a lehető legkevesebbet. Az álló pozícióval is rendelkező íróasztalok erősen ajánlottak,
  így az ülést és az állást váltogatni lehet, a gerinced megelégedettségére.
 • Kerüld a nehéz terhek mozgatását vagy a túl nehéz súlyok használatát edzés során.
 • Edzés előtt feltétlenül nyújts és melegíts be. Ne felejts el egészségesen élni, mozogni,
  követve a mottót – "Mi a jó neked -néha akár csak egy egyszerű séta is".
 • A stressz és a belső egyensúly hiánya is gyakran izomfeszüléshez vezet. A feszültség
  oldására használj relaxációs és nyújtási technikákat, például jógát vagy légzőgyakorlatokat.
 • Használj melegvizes palackokat vagy melegítőpárnákat, a hő elősegíti a keringést,
  csökkenti az izomfeszültséget és enyhíti a fájdalmat.

A Joya hatásai hátfájdalom esetén

Hátfájdalom

Az egészséges lábbeli

Az ortopéd javaslat egy mindennapos cipőre: "...legyen puha, rugalmas talpa és alacsony sarka,
mert a kemény vagy lapos talp és a magas sarok növeli a gerincre és az ízületekre nehezedő terhelést".

 • A puha-elasztikus talp tompítja a járás közbeni ütődést, kíméli a csigolyaközi porckorongokat
  és az ízületeket, ugyanakkor a járás során megnövekedett kiegyensúlyozó hatás miatt az egyensúlyért felelős izmok jobban terhelődnek, nagyobb aktivitás megy végbe és az egészséges izomfejlődés erősödik.
 • A magas sarkú cipőknél a test súlypontja jelentősen előrébb kerül, így a testnek kompenzálnia kell ezt a testtartást, ez azonban az izmok és ízületek helytelen használatához vezet.
 • A magas sarkú lábbeli viselése során a gerinc természetellenesen hajlott helyzetben van, ami hosszú távon üreges háthoz vezethet.

Tegyél egy lépést Te is a hátfájdalom ellen és válassz magadnak egy Joya-t!

Sötétedés Példa