GYIK

Lábfej problémák

Képes segíteni a Joya az általános lábfej fájdalomban?

A Joya a lágy talpszerkezet révén csökkenti a sarokra, a lábfej elülső részére, valamint a lábközépcsontra nehezedő nyomást, ami különféle lábfeji fájdalmak esetén rendkívül hasznos lehet.

Viselhetek Joya-t, ha „lúdtalpam” van?

A Joya stimulálja a lábfej izmait. A Joya elősegíti a természetes gördülő mozgást a lábfej külső oldalán, ezáltal megszünteti a túlterhelést a lapos talp belső részén.

Viselhetek Joyát, ha „vájt lábam” van?

A puha talp tökéletesen alkalmazkodik a lábfej formájához. Azonban a szélsőségesen „vájt lábakhoz” (abnormálisan megemelkedett lábboltozat) egy puha Joya talpbetét további használata javasolt.

Segít-e Joya a talpi bőnye gyulladásban / sarkantyúban?

A Joya segíthet a talpi bőnye gyulladásban, mivel a puha talpszerkezet csökkenti a nyomást a talpnak azon részén, ahol a talpi fascia található. Ha a gyulladás már elcsontosodott (sarkantyú), a Joya pozitív módon megváltoztathatja a nyomáseloszlást a puha talpszerkezet segítségével, ezáltal a beteg talp megkönnyebbülhet.

Viselhetek Joyát ortopéd talpbetétekkel?

Igen, a Joya-ban viselhető ortopéd talpbetét. Javasoljuk azonban a lehető legpuhább talpbetét vagy szenzomotoros talpbetét használatát, hogy a Joya hatása továbbra is garantált legyen. Az izmok megfelelő edzésének érdekében azt is javasoljuk, hogy a Joya-t bizonyos ideig talpbetét nélkül viselje.

Hallux valgusban (bütyök) / hallux rigidusban (merev nagylábujj) szenvedek. Segíthet a Joya?

A Joya megváltoztatja a talpra nehezedő nyomás eloszlását és biztosítja, hogy a terhelés egyenletesen oszlik el attól a pillanattól kezdve, amikor a sarok megérinti a talajt, amíg a lábfej elhagyja a talajt az ujjbegyén. A hagyományos cipőkben a fő terhelés a sarokra és a lábfej elülső részére nehezedik, és megnövekszik, amikor a sarok a nagy lábujj fölé helyeződik járás közben. Ez potenciális fájdalmakhoz, például hallux valgus (bütyök) kialakulásához vagy az öregujj metatarso-phalangealis ízületének károsodásához, ezáltal a nagylábujj mozgás beszűküléséhez vezethet (hallux rigidus).

Metatarsalgiában (harántsüllyedés) szenvedek. Segíthet a Joya?

A Joya hasznos lehet harántsüllyedés esetén, mivel a lágy talp csökkenti a lábfej elülső részére nehezedő nyomást. Néhány Joya talpszerkezet a lábfej elülső részénél további lágy lábpárnával van felszerelve, hogy enyhítsék az ilyen típusú fájdalmakat.

Ajánlott a Joya cipőt Achilles-ín problémákra? Mit kell figyelembe venni?

Az Achillodyniát, az Achilles-ín tipikus túlterhelését alapvetően orvosolhatja a nyújtás, élettanilag helyes terhelés (erősen nyomva a sarok külső részét anélkül, hogy befelé dőlne) és a jó vérkeringés. Puha talpának köszönhetően a Joya cipő ideális párnázatot kínál az ízületek és a lábfej számára. Számos orvos és gyógytornász ajánlja az Achilles-ínfájdalom rehabilitációjára. Könnyen előfordulhat, hogy a lábának egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja a lábbelit. Számos Achilles-ínfájdalomtól szenvedő elégedett vásárló visszajelzése megerősíti, hogy a cipő sokat segített nekik. Amennyiben kétségei vannak, keresse fel orvosát vagy ortopéd sebészét.


slider_GYIK_I.jpg

 

Térd- és csípőízületek

A közeljövőben kapok egy mesterséges térd / csípőízületet, …viselhetek Joya-t?

A Joya cipőkben történő lágy séta arra ösztönzi a testet, hogy apró, egyensúlyozó mozdulatokat végezzen, ami azt jelenti, hogy a csípőízületet stabilizáló izmoknak aktívabban kell dolgozniuk. A puha Joya talp tompítja a kemény, lapos talajból származó erőhatásokat is. Mindezek a tényezők kifejezetten előnyösek lehetnek, különösen a műtét előtti szakaszban.

Mesterséges térd / csípőizülettel rendelkezem. Mikor kezdhetem el viselni a Joyát az operáció után?

Javasoljuk, hogy a műtét utáni első 6-8 hétben ne viseljen Joya lábbelit. Lehetséges azonban a Joya alkalmazása posztoperatív szakaszban, kizárólag orvos vagy terapeuta felügyelete alatt.

A lábaim különböző hosszúságúak, így talpbetétet kell viselnem. Hordhatom őket a Joya cipőmben?

A Joya-val lehetséges az egy centiméternél nagyobb tényleges hosszúságbeli különbséget (veleszületett rendellenesség vagy a combcsont, esetleg a sípcsont törése miatt) korrigáló sarokék viselete. Ha a különbség kisebb, mint egy centiméter, a sarokék általában nem szükséges.


slider_GYIK_II.jpg

 

Hátfájás

Megoldás lehet-e a Joya használata hátproblémákra?

A lágy Joya talpszerkezetbe a lábfej belesüpped, amikor a sarkát a talajra helyezi, ami által a medence az azonos oldalon lesüllyed. Ennek a mozgásnak köszönhetően a hátizmoknak aktívabb módon kell működniük, ami pozitív hatással lehet a hátproblémákra. Ezenkívül a puha Joya talp elnyeli a kemény, lapos járófelületek ütéseit, ami további pozitív hatással lehet a hátproblémákra.

Van / volt porckorongsérvem. Használhatok Joya lábbelit?

Porckorongsérv esetén, vagy röviddel az előtt vagy után, a Joya-t csak orvos felügyelete mellett javasoljuk, mivel a kiegészítő medencemozgás ebben az esetben kontraproduktív lehet. Miután a problémát kijavították, Joya mind posztoperatív, mind megelőző szempontból hasznos lehet.


slider_GYIK_III.jpg

  

gomb.png

Egyéb kérdések

Cukorbetegségben szenvedek. Hordhatok Joya-t?

A Joya-t inzulin dependens és inzulinfüggetlen cukorbetegek is viselhetik. A Joya viselése serkenti a véráramot a lábakban. A lábbeli kitűnő segítséget nyújt a szenzomotoros képességek fejlesztésében is. Azok számára, akiknél neurovaszkuláris szövődmények alakulnak ki, a lábbeli viselése előnyös a megelőzés szempontjából.

Támogatja a Joya a szenzomotoros fejlesztést?

Az "szenzomotoros" szó két kifejezésből áll, és az érzékszervi (ideg) és a motoros (izom) folyamatok optimális kölcsönhatását jelenti. A szenzomotoros fejlesztés lágy, mozgó felületeken végzett gyakorlatokból áll. A Joya cipőben végzett szenzomotoros „edzés” aktiválja az ízületekhez közeli apró izmokat, ami segíthet tehermentesíteni az ízületeket és a porckorongokat. Közismert orvosok, ortopéd szakorvosok és mozgásszervi specialisták is javasolják a Joya-t szenzomotoros fejlesztés támogatása céljából.

Miért vannak különböző Joya talpszerkezetek?

A hosszú évek tapasztalata és a vásárlókkal történő folyamatos információcsere révén a Joya fejlesztői szembesültek vele, hogy megannyi eltérő igényt és elvárást támasztanak a használói a Joya cipőkkel szemben. Egyes vásárlók számára a gördülő talppal rendelkező cipő a legjobb megoldás, mások a Joya által nyújtott egyedi kényelmet ötvözni kívánják különböző divatelemekkel, míg számos vásárló olyan cipőre vágyik, amely bizonyos izom-csontrendszeri problémákat is képes orvosolni.

Az összes Joya talpszerkezet egy dologban azonban megegyezik: átalakítják a kemény és sík padlót egy lágy, elasztikus felületté, így biztosítva a kényelmet, a komfortot, egy különleges séta érzetét.

Miben különbözik a Joya az MBT cipőkhöz képest?

Az MBT eredetileg orvosi oktatóeszközként került piacra, ezzel szemben a Joya kezdetben csak egy kényelmi lábbeli volt, amely az egyenletesen puha talpának és későbbi, egymástól eltérő talpszerkezeteknek köszönhetően további egészségügyi előnyöket is nyújthat. A Joya esetében a rendkívül puha PU anyag az egész talpfelületen oszlik el, az MBT esetében pedig csak a saroknál. A Joya-ban a lábfej szinte beágyazódik a talpszerkezetbe. Az MBT-ben van egy kemény betét, amely lehetővé teszi a "ringató" hatást álló helyzetben, és gördülés közben irányítja a lábat. A Joyánál hiszünk a természetes mozgás által biztosított szabadságban, amely lehetővé teszi, hogy a lábfej vezesse a cipőt, így aktiválva a lábfej kisebb izmait, és lehetővé téve egy természetesebb gördülő mozgást, mint az MBT esetében. További eltérés, hogy a Joya cipők esetében nincs szükség semmilyen járásmód megtanulására, míg az MBT esetében igen.

Miben különbözik a Joya a kybun-hoz képest?

Alapvetően mindkét termék a svájci Müller család / Roggwil (TG) „funkcionális lábbeli műhelyéből” származik. Mindkét lábbeli koncepciója a puha PU anyagon és a lágy, elasztikus felület testre gyakorolt pozitív hatásain alapszik. A kybunnal ellentétben a Joya különböző talpszerkezetekkel rendelkezik a különböző célcsoportok számára, továbbá megpróbál megfelelni az aktuális divatirányzatoknak. A kybun esetében az egészségügyi hatásokra összpontosítanak. A Joya tehát a mindennapi használatra szánt kényelmi cipő, hozzáadott egészségügyi előnyökkel, a kybun pedig orvosi „edzőkészülék”.

Miért csak néhány orvosi tanulmánnyal rendelkezik a Joya technológia?

A Joya cipőkkel végzett ETH-tanulmány (Eidgenössische Technische Hochschule - Zürich) célja a testtartásra gyakorolt pozitív mechanikai hatás felmérése volt, amelyet a tanulmány be is bizonyított.

A Joya-t alapvetőleg egy kényelmi cipőként fejlesztették ki, így csak a számtalan pozitív vásárlói visszajelzés és az izom-csontrendszeri problémákkal foglalkozó orvosok ajánlása alapján jött létre az "egészséges cipő" imázsa.

Elmondható, hogy a klinikai vizsgálatok megkérdőjelezésén alapuló megközelítés alaposan indokolt és komoly, de a hagyományos orvostudomány és a fizioterápia többnyire empirikus tudományon alapul. Alapvetőleg azonban beteg/ügyfél egészségére kellene összpontosítani a figyelmet. A lágy elasztikus talp hatása a szenzomotoros fejlődés szempontjából napjainkban rendkívül aktuális kérdés a hagyományos orvoslásban és a fizioterápiában egyaránt, és pontosan ezt a megközelítést illesztette a Joya egy lágy elasztikus talpszerkezet formájában az emberek mindennapi életébe.


slider_GYIK_IV.jpg

gomb.png