Lábfájdalom, sarokgyulladás - okok, tünetek, javaslatok

SarokgyulladásNaponta 8.000, évente közel 3 millió, és majdnem 240 millió lépést tesz meg a lábunk egy életen keresztül. Lábaink nemcsak mechanikus támasztékok, hanem csillapító szervek is a lábboltozat közreműködésével.

A mai kor emberei főleg kemény mesterséges felületeken, például betonon és aszfalton mozognak,
és már nem mezítláb járnak a természetes talajon – ennek köszönhetően a sok kis izom és ínak, amelyek aktívan együttműködnek, így már nem képesek kellőképpen támogatni a láb párnázási rendszerét. Emellett a modern cipődivat is közrejátszik abban, hogy a lábfejek összeszűkülnek,
alakot változtatnak, ezzel megakadályozzák a talpnyomás eloszlását járás közben.

Gyakori lábproblémák

A láb a mozgásszervünk azon része, amely a testsúly legnagyobb terhelését hordozza. Lábainkat annak megfelelően kell kondicionálni, hogy folyamatosan megtartsák formájukat és kellően viseljék
a rájuk nehezedő terheket. Kocogásnál vagy ugrásnál ez a súly még sokszorosára is megnőhet. Gyakran nem vesszük észre, milyen fontos a megfelelő lábbeli. A testünk azonban különféle módon jelzéseket küld számunkra. Ha nem figyelünk a lábunkra, a következmények a túlzott igénybevétel okán a lábfájdalomtól a lábdeformációig is terjedhetnek.

A leggyakoribb lábproblémák

 • Ínhüvelygyulladás 
 • Szalag szakadás 
 • Saroksarkantyú / sarokgyulladás 
 • Hallux valgus / bütyök 
 • Talpi bőnye gyulladás

Saroksarkantyú Talpi bőnye gyulladás

Joya

Javaslatok lábfájdalom megelőzésére

Az egyik, sokak által használt terápia sarokgyulladás esetén a hagyományos, puha, párnázott sarokbetét vagy a testre szabott talpbetétek. Emellett a saroksarkantyúkat elektroterápiával vagy triggerpont-terápiával is kezelik.

A tehermentesített láb, a "felhőkön való járás" gondolata a Joya-val megvalósítható. A lábbeli már önmagában megoldást jelenthet talpbetétek használata nélkül is. A Joya, a puha-elasztikus talp segítségével elosztja a talpnyomást, leveszi a túlzott terhelést a gyulladt/feszült területről és aktiválja a szervezet saját lengéscsillapító rendszerét, ami ezen felül még egy intenzívebb vérkeringést is eredményez a lábban.

A Joya cipők lehetővé teszik a láb természetes gördülését is, ezzel is elősegítve az optimális talpnyomáselosztást és a láb vagy a gyulladt terület terhelésének csökkentését. A láb "védetté" és ellazulttá válik, képes lesz felépülni a fájdalomból. Ennek köszönhető, hogy a lágy-elasztikus cipők használatát egyre nagyobb számban ajánlják orvosok és gyógytornászok sarokgyulladás esetén.

LábfájdalomJavaslatok a hétköznapokra

 • Rendszeresen nyújtsd a láb izmait, hog yezzel is enyhítsd az izmok feszültségét.
 • Mozogj. Lehetőség szerint ülő munka közben is állj fel, és váltakozva nehezedj a lábaidra.
 • Amikor csak lehetséges, viselj puha, elasztikus cipőt, például Joya-t.
 • Kerüld a magassarkú, szűk vagy kemény cipők viselését – időnként járj mezítláb, természetes talajon.
 • Igyekezz minél többet sétálni, gyalogolni - akár egy rövid séta az ebédszünetben, akár egy
  kicsit hosszabb séta munka után hazafelé.
 • Kényeztesd lábaidat egy fascia-gördülő masszázzsal, ezzel a letapadt fasciát is fellazíthatod.
 • Tornázz rendszeresen, hogy erősítsd a láb izmait. Kíméletes tud lenni az ízületeid számára az úszás és a könnyed kerékpározás.

A Joya hatásai sarokgyulladás esetén

Talpnyomáseloszlás összehasonlítása kemény felületen történő járás esetén

cancun_lepes.pngAz egészséges lábbeli

Az ortopéd javaslat egy mindennapos cipőre: "...legyen puha, rugalmas talpa és alacsony sarka,
mert a kemény vagy lapos talp és a magas sarok növeli az ízületekre nehezedő terhelést, ".

 • A kemény és/vagy összeszűkülő cipők növelik a terhelést a láb egyes részein, és a test saját lengéscsillapító rendszere ellen fejtenek ki hatást.
 • "A puha-elasztikus cipők tompítják a járás közbeni becsapódást, elosztják a terhelést, ezzel elősegítve a láb öntudatát. Ezekben a cipőkben aktiválódik a test saját lengéscsillapító rendszere - folyamatos ismétlődéssel: a lábizomzat megfeszül, majd megkönnyebbül ...
 • Magas sarkú cipőknél a súlypont egyértelműen a láb elülső részére tolódik el, így a lábközépcsont a lábfej belső széléhez mozdul el, ezáltal jelentősen csökkentve a boka mozgásterét.
Talpnyomas1.pngTalpnyomas2.pngTalpnyomas3.png

Tegyél egy lépést Te is a lábfájdalom ellen és válassz magadnak egy Joya-t!

Sötétedés Példa